Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ještě k tomu, že je to projekt nemoderní, protože používá papírové účtenky.

Podstata EET není v papírové účtence, ale v odeslání do centrální databáze. A to z několika důvodů:

Podnikatel ji už nemůže smazat (narozdíl od sebevíc certifikované fiskální paměti jako na Slovensku).

Kontrolor, i každý zákazník, může okamžitě (až na zanedbatelné výjimky) po nákupu ověřit, že účtenka byla zaevidována.

Analýzou všech těch dat půjde vytipovat anomálie, vhodné ke kontrolám.

Asi kvůli tomu nemusí být ta databáze úplně centrální, šlo by to třeba po krajích, ale to by nic podstatného nepřineslo a provozně by to bylo nákladnější.

Stát může podnikatele zatěžovat různými povinnostmi, které vyžadují určitou odbornost, zařízení apod. Příkladem je EET. Ale velmi chrání běžné občany, u nich nepředpokládá skoro nic. Proto mají nárok na papírovou účtenku, zatím nemají povinnost platit bezhotovostně nebo nějak eletronicky přijímat účtenky.

0 0
možnosti
Foto

"je třeba evidovat i bezhotovostní platby, které po sobě zanechávají stopu na běžném účtu podnikatele"

No jde právě o takové platby, které zanechávají stopu na úplkně jiném účtu než na běžném účtu podnikatele, tj. na nějakém tajném, soukromém. Což nynější platební terminály a brány umožňují. Případný kontrolor to nemůže odlišit, ani vyšetřt, když jejich provozovatelé budou mimo českou jurisdikci.

Bezhotovostní platby platby by kontrolovatelnost zlepšily, ale ne ty stávající - libovolnou kartou přes libovolný řetězec zprostředkovatelů. Musely by jit přes státní zúčtovací centrum, které by muselo fungovat v reálném čase.

0 0
možnosti

Podnikatelův účet ... dosud není povinností podnikatele mít oddělený podnikatelský účet. Dosud platí, že policie, či finanční úřad může nahlížet do účtu po zákonné proceduře - soud povolí při podezření z trestného činu.

Očekávám, že v návaznosti na Všetci kradnů a EET bude následovat Zákon o libovolném nahlížení do účtů.

0 1
možnosti
JR

J36a14n 88R72á28ž

4. 12. 2016 19:02

Šel jsem dnes na pivo do hospody a slyšel objednávku od štamgasta: " Dal bych si jedno pivo bez Babiše" Po chvíli pozorování "cvrkotu" v té restauraci a když stálí hosté chtěli většinou pivo bez Babiše, mi došlo,co to znamená.

0 0
možnosti
JS

Nevím co je moderní a co ne. Nevím co je v trendu doby a co ne. Předpokládám, že znáte výhodnější řešení. Jsem optimista a věřím, že buďto současná vláda nebo opozice se Vašeho návrhu ujme. Zkuste tento návrh předložit.

0 0
možnosti
LC

tak ještě jednou, účtenku dostanu i když platím kartou , nebo třeba šekem , kapišto 8-o

pro kontrolu nákupu a pro případnou reklamaci;-D

1 0
možnosti
LC

první ženská , která sem zavítá ti to rozbije pravdivým tvrzením , že účtenku dávaj i když platíš kartou -nechápu tě ;-D

2 1
možnosti
Foto

To nic. Tohle pochopit je opravdu nad vaše možnosti.

5 0
možnosti
Foto

Nevím, mohu se mýlit, ale mám pocit, že i vaše strana EET podpořila.

Jinak za článek R^

1 0
možnosti
DB

bezhotovostní platby stejně jednou přijdou, protože si někdo spočítá, že je to levnější než papírové a kovové peníze...a pak už jsme totálně nahraní a nikdy se nedopočítáme jako ekonomové..účetní se dopočítají...ale my ne...

2 0
možnosti
RK

Vy jste ještě "dokonalejší", než Babiš. STÁT bude mít centrální registr všech účtů a jestli jste na účtence EET anonymní zákazník, tak při platbě kartou Vás bude mít stát rázem v evidenci! Všem schvalovačům EET ze srdce přeju tento další šmírovací systém, protože, co si budeme namlouvat, ve státní správě, všude tam, kde se rozhoduje o dotacích je zaměstnáno plno lidí, jejichž příjmy neodpovídají tomu co utrácí. Všeobecně se ví, že "berou", tak by měli také poctivě odvádět daně. Když všichni, tak všichni! Kam to až dojde, Bůh suď.

2 0
možnosti
Foto

Ono je docela rozdíl, jestli poskytujete systému data dobrovolně nebo povinně.

3 1
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1167x
Věk: skoro 44, povoláním ekonom, myšlením účetní. Člen KDU-ČSL.

Seznam rubrik