Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kindertsunami u lidovců

Stalo se 20. listopadu 2010 ve Ždáře nad Sázavou , kde si dalo dostaveníčko asi 440 lidovců plus několik spřátelených kibiců (rozuměj hostů) a docela početně zastoupená novinářská obec …..a my byli u toho, přátelé.

Upřímně řečeno, něco bylo ve vzduchu už od počátku. Nemám sice srovnání s podobnými sjezdy v minulosti, ale pouhým rozhlédnutím se po sále bylo možné zjistit, že tady něco nehraje: Přítomná sešlost měla výrazně ale opravdu výrazně nižší věkový průměr než je věkový průměr členské základny KDU-ČSL. Aby bylo jasno: nebyli to nějací samozvanci, každý jeden  měl řádný mandát od členské základny. Zkrátka a dobře: Ti starší, zkušení a možná trochu unavení (na což mají právo) moudře (a nebo pragmaticky – jak se to vezme) dali důvěru svým pokračovatelům, ať sami rozhodnou, jak a s kým v čele tu lidoveckou káru popotlačí.

A začaly se dít věci. Pro třicátníky naprosto normální, protože tak se chová každá zdravá firma ocitnuvší se v problémech, pro střední generaci, která trochu něco už v politice zažila, to bylo jakoby prolomení ledů. A pro staré harcovníky to byly věci převratné, které politik zažívá jednou maximálně dvakrát za svou kariéru (if any – pokud vůbec- na začátku a na konci).

Kandidáti na předsedu byli kromě obligátních kandidátských projevů podrobeni devadesátiminutovému dotazování ze strany delegátů. Přitom nechyběl humor a nadhled. Přitom nechyběly emoce: vzájemná veřejná podpora v případě nezvolení, vzápětí její veřejné odvolání. Ultimativní prohlášení. Ne, nebudu konkrétnější, toto není faktografická reportáž. Kdo tam byl, ví přesně o čem hovořím. Případným zájemcům jsem ochoten sdělit podrobnosti, ozvěte se.  JanMateju@email.cz

Ale přeci jenom se slituji a podělím se o emoční vrchol dne: Otevřeně padly pochybnosti ohledně zdravotního stavu jednoho z kandidátů na předsedu. Jasně nekorektní otázka! Nemáte právo se ptát, zní logická odpověď kandidáta. Avšak vzápětí budoucí předseda odkrývá vlohy státníka: „Nemohu stoprocentně garantovat budoucnost, stejně tak jako nikdo z Vás nemá stoprocentní jistotu, že se z toho sjezdu vrátí živ a zdráv. Avšak vážná nemoc je za mnou a podle dobrozdání lékařů jsem schopen snášet stres a nápor případné funkce.“ A navíc kontruje: „Osobní zkušenost nemoci a nemocných, kteří nemají takové štěstí vyléčení jako já, mě zavazují a motivují, hájit zájmy těchto handicapovaných a  bezbranných “ Spontánní potlesk nebyl k utišení.

Pokud jste se začetli do tohoto příběhu, připomínám, že stále vyprávím o sjezdu politické strany v České republice, kde jak všeobecně známo, je politika o kšeftech, postech a zákulisních dohodách stranických sekretariátů.

Ideály, myšlenky, emoce? Prosím Vás, tak před 20 lety. Ale teď? Kdo to celé zrežíroval? Kdo stál v pozadí? Co měl (a má) za lubem? Domnívám se, že nikdo z lidí. To se totiž příliš nedá zorganizovat jedním či několika jednotlivci. Mám vážné podezření, že v pozadí stála Prozřetelnost, prostě to nejvyšší šéfstvo. A co má toto šéfstvo za lubem? Nevím. Opravdu ne. Zkusme se zeptat. Zeptat se sami sebe a mezi sebou navzájem.

Faktografický běh dalších událostí byl rovněž podivuhodný a vymykající se běžných partajním zvyklostem. Za čtyřiatřicetiletým fešáckým, jasně a jednoznačně zvoleným předsedou, byli zvoleni mladí (i když nejenom někteří ne věkem) místopředsedové. A to bez toho, aby někoho z nich předseda dopředu „pomazal a posvětil“. Nechal to na moudrosti delegátů.

Zcela spontánně a bez dohod o vyváženosti zastoupení krajů či pohlaví byly zvoleny i 2 (slovy dvě!) místopředsedkyně a navíc – dámy se neurazí – ve fertilním věku. Návdavkem si ještě ti lidovci dovolili luxus nechat trochu v závětří odpočinout dosavadní úřadující předsedkyni! Na adresu etablovaných politických konkurentů bych řekl slovy „politického buldozera ve výslužbě“: „Nechci se Vás dotknout, ale kdo z Vás to má?“

Odkud ta síla? Jakoby najednou, z ničeho nic. Ne, ne. Převážná většina nového vedení nespadla lidovcům z nebe. Zafungovala staletá moudrost a tradice výchovy nástupců a předávání otěží.

Jako každý zdravě fungující fotbalový klub má žákovské a dorostenecké mužstvo, z něhož se doplňuje A tým. Lidovci mají dorostenecké družstvo, které se jmenuje Mladí křesťanští demokraté, coby přirozený zdroj obnovy sil. Další vzkaz pro veřejnost: Lidovci nejsou Sparta Praha, protože posily nenakupují, ale vychovávají si je.

Křesťanská demokracie dala po čase o sobě velmi hlasitě vědět. Po dnech svátečních přijdou dny všední, avšak jsem si zcela jist, že křesťanská demokracie tu byla, je a bude. I když třeba v jiných kulisách.

Autor: Jan Matějů | neděle 21.11.2010 15:45 | karma článku: 12,53 | přečteno: 749x
  • Další články autora

Jan Matějů

Nemám jen prázdná hesla

Na reklamní banner se toho příliš nevejde. Prosadí se jen hesla. Není divu, že přemýšlivý člověk si při shlédnutí banneru klade otázky: Proč zrovna tato hesla? A také: Jak dosáhnout vytknutých cílů?

12.9.2017 v 9:52 | Karma: 4,55 | Přečteno: 93x | Diskuse| Politika

Jan Matějů

Jak dál s EET

Některé politické strany předesílají, že se po letošních sněmovních volbách budou chtít znovu zabývat projektem elektronické evidence tržeb (EET).

24.8.2017 v 8:19 | Karma: 19,65 | Přečteno: 818x | Diskuse| Ekonomika

Jan Matějů

Ekonomické závislosti 21. století: Dotace

Dotace jsou všudypřítomné: jdou z EU, z českého státního nebo jiných veřejných rozpočtů a státních fondů. Jen v ČR jimi ročně protečou stovky miliard.

21.8.2017 v 8:29 | Karma: 20,52 | Přečteno: 401x | Diskuse| Ekonomika

Jan Matějů

Proč nevolit Andreje Babiše. Lišky mění srst, ne svoje zvyky

Andrej Babiš má být obviněn v případu čerpání dotací na farmu Čapí hnízdo. Od pana Babiše neslyšíme nic jiného než křik, že je to proti němu spiknutí celého systému a snaha odstranit ho z politiky.

20.8.2017 v 10:18 | Karma: 28,07 | Přečteno: 898x | Diskuse| Společnost

Jan Matějů

EURO ? Nespěchejme, není důvod.

Čas od času se debatuje, kdy opustit českou korunu a přejít na měnu EURO. Banky, finanční instituce i firny, zejména ty které obchodují se zeměmi platícími EURem, mají jasno: co nejdříve. Tak v čem je problém?

8.6.2017 v 14:19 | Karma: 37,50 | Přečteno: 1966x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1167x
Věk: skoro 44, povoláním ekonom, myšlením účetní. Člen KDU-ČSL.

Seznam rubrik